This website uses cookies to give you the best online experience. If you'd like to know more or change your settings, our Cookie Policy explains more.

Η  ρίγανη  (Origanum vulgare)

Η  ρίγανη  (Origanum vulgare)  έχει  χρησιμοποιηθεί  για χιλιάδες  χρόνια  ως  γιατροσόφι για  τη  θεραπεία στομαχικών  διαταραχών,  αναπνευστικών  προβλημάτων και  βακτηριακών  λοιμώξεων.
Η  λέξη  ρίγανη  σημαίνει «χαρά  του  βουνού"  στα  Ελληνικά  και  αναφέρεται  στο γεγονός ότι η ρίγανη μεγαλώνει καλά σε μεγαλύτερα υψόμετρα.
Τα φύλλα  της φρέσκιας  ρίγανης  καθώς  και  η  αποξηραμένη είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και αντιβακτηριδιακών ενώσεων. Οι  περισσότερες  μελέτες  που  αφορούν  το  βότανο  έχουν  γίνει αναφορικά  με  το  αιθέριο  έλαιο  του,  το  οποίο  είναι  μια  πιο
συμπυκνωμένη μορφή και έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για την  προώθηση  της  συνολικής  ευεξίας  και  της  υγείας  του οργανισμού. 
Η έρευνα δείχνει ότι η ρίγανη έχει τα ακόλουθα οφέλη:
1. Αντιοξειδωτική δύναμη
2.
 Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες
3. Μειώνει τη φλεγμονή
4. Καταπολεμά τις ιογενείς λοιμώξεις
Η κατανάλωση αποξηραμένης ή φρέσκιας ρίγανης είναι ασφαλής σε κανονικές ποσότητες, όταν προστίθεται στις συνταγές. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα βότανα της οικογένειας Lamiaceae, όπως η  μέντα  και  ο  βασιλικός,  θα  πρέπει  να  είναι  προσεκτικοί  όταν  το τρώνε για πρώτη φορά. Το λάδι είναι πολύ πιο συμπυκνωμένο και πρέπει να καταναλώνεται μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα, το πολύ  δύο  εβδομάδες. 
Θα  πρέπει  επίσης  να  αραιώνεται  με ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας ή νερό όταν καταναλώνεται προς βρώση.
Τρόποι Χρήσης:
Αιθέριο έλαιο: 1-2  σταγόνες  αιθέριο  έλαιο  ρίγανης  μέσα  σε  μια κουταλιά  της σούπας  ελαιόλαδο,  μια  φορά  την  ημέρα  με  γεμάτο στομάχι.  Εναλλακτικά,  μπορεί  να  προστεθεί  στο  ελαιόλαδο  της σαλάτας. Το χρησιμοποιείται μάξιμουμ για 2 εβδομάδες τη φορά.
Φρέσκια ή ξερή ρίγανη: 1/2  κουταλάκι  του  γλυκού  περίπου  την ημέρα στο φαγητό, τη σαλάτα ή το γιαούρτι