Η βιταμίνη D ονομάστηκε βιταμίνη, επειδή οι επιστήμονες αρχικά θεώρησαν ότι ήταν βιταμίνη, αλλά στην πορεία έρευνες έδειξαν ότι είναι μια προορμόνη που παράγεται στο σώμα από την χοληστερόλη ως αντίδραση όταν το ηλιακό φως έρχεται σε επαφή με το γυμνό δέρμα του ανθρώπου. Ως προορμόνη, η βιταμίνη D έχει τεράστια επίδραση στην υγεία και είναι το μόνο γνωστό υπόστρωμα που μετατρέπεται σε μια ισχυρή στεροειδή ορμόνη επισκευής βλαβών και συντήρησης του οργανισμού.
More...
Βιταμίνη D ‐ Γιατί είναι σημαντική;
Οι υποδοχείς που ανταποκρίνονται στη βιταμίνη D
έχουν βρεθεί σε σχεδόν κάθε τύπο ανθρώπινου κυττάρου. Eπηρεάζει λειτουργίες του οργανισμού όπως την ομοιόσταση του ασβεστίου, τη μυϊκή και καρδιακή λειτουργία, το μεταβολισμό, τους νευροδιαβιβαστές (επηρεάζει άμεσα τη διάθεση), το νευρικό σύστημα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Γιατί παρατηρείται σοβαρή έλλειψη Βιταμίνης D ακόμη και στους κατοίκους των χωρών με εύκρατο κλίμα;
- Πριν από δεκαετίες, οι περισσότεροι από εμάς εργαζόντουσαν στην ύπαιθρο κάτω από τον ήλιο και απορροφούσαν περίπου 10000 20000 IU (μονάδες) βιταμίνης D σε 15 λεπτά.
- Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος εργάζεται σε εσωτερικούς χώρους και από τον Νοέμβριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου ο ουρανός συνήθως παραμένει αρκετά συννεφιασμένος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την πρόσληψη αρκετών υγιών ακτίνων για να παραχθεί φυσική βιταμίνη D. Ιδιαίτερα εάν κάποιος είναι υπέρβαρος, διανύει περίοδο εγκυμοσύνης, είναι ηλικιωμένος ή σκουρόχρωμος.
- Ακόμη όμως και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει πολύ ηλιοφάνεια για να μπορέσει κανείς να πάρει την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D θα πρέπει να
ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
Ποιές κατηγορίες ατόμων κινδυνεύουν από έλλειψη Βιταμίνης D
Πίνακας με τα ιδανικά & μη επίπεδα της βιταμίνης D
Οι περισσότεροι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα θα μεγιστοποιήσουν την παραγωγή βιταμίνης D τους σε μόλις 10-20 λεπτά. Κάποιοι θα χρειαστούν λιγότερο, άλλοι περισσότεροι. Όσο πιο σκουρόχρωμο είναι το δέρμα σας, τόσο μεγαλύτερη έκθεση θα χρειαστείτε για να βελτιστοποιήσετε την παραγωγή βιταμίνης D.
0 comments